Sosyal Medya

Güncel

Trump’ı bekleyen üç sorun - Ufuk Ulutaş

Trump başkan seçildiğinden beri Amerika



Ufuk UlutaÅŸ - AKÅžAM

Trump baÅŸkan seçildiÄŸinden beri Amerika’da sular durulmuyor. Önceleri Amerikan müesses nizamının başını çektiÄŸi Trump karşıtları yoÄŸun bir ÅŸekilde saldırıyorlar. DiÄŸer taraftan ise Trump, Beyaz Saray’da ve bürokrasideki oldukça zayıf görüntüsü, gaf dolu demeçleri ve yönetim ÅŸekliyle karşı cepheye bolca malzeme veriyor. Trump’un alışılmadık bir baÅŸkan olduÄŸu düşüncesi çoktan aşıldı. Trump’un alışıldık bir baÅŸkana dönüşmesini istemiyor karşı cephe. Yönetimin verdiÄŸi dağınık görüntüden de cesaret alarak Trump’un görevden alınmasının veya istifa etmek zorunda kalmasının gerekçelerini ilmek ilmek iÅŸliyorlar.

Trump’ın kiÅŸiliÄŸine dair magazinsel deÄŸerlendirmeler çokça yapıldı. Realite ÅŸovları ve iÅŸ dünyasından ABD baÅŸkanlığına yaptığı kariyer geçiÅŸi oldukça sertti. Aradan geçen süre gösterdi ki Trump olası baÅŸkanlığı için kısa, orta ve uzun vadeli siyasi vizyon oluÅŸturmamış, personel planlaması yapmamış ve bu sert kariyer geçiÅŸinin dezavantajını ortadan kaldıracak brifingler almamış. Bu sebepten hem siyasa yapımı hem de yol arkadaşı seçiminde ciddi sıkıntılar yaşıyor.

Seçim kampanyası sırasında sıkça dillendirdiÄŸi ABD’ye giriÅŸ yasağı, Obamacare ismi verilen saÄŸlık reformunun iptali, Meksika sınırına duvar örme, Çin’in ticari meydan okumasına cevap verme, NATO’nun yapısı, Katar, Kuzey Kore ve Ä°ran tehdidini sınırlandırma ve DEAÅž’la mücadelede ya aÅŸama kaydedemedi, ya keskin git geller yaÅŸadı, ya da Obama politikalarına devam etti. Yargı Müslüman ülkelere koyduÄŸu yasağı uygulatmadı. NATO, Meksika ve Çin meselelerinde geri dönüşler yaÅŸadı. Obamacare konusunda bastırıyor ama ülke içerisinde halk tabanlı tepkiyi de büyütüyor. DEAÅž konusunda Obama’nın ‘teröre karşı baÅŸka terör örgütüne destek’ politikasına devam ediyor. Daha doÄŸrusu ipler hala Obama dönemi askeri bürokraside. Katar’a karşı sarf ettiÄŸi sözleri dışiÅŸleri ve savunma bürokrasisi anlamsızlaÅŸtırdı. Nihayetinde Trump’ın Katar politikası deÄŸil, dışiÅŸlerinin ve Pentagon’un Katar politikası üstün çıktı. Kuzey Kore’ye dair somut bir adım atılmış deÄŸil, fakat Trump’ın göreceli olarak her iki taraftan destek gördüğü tek konu Kuzey Kore. Ve Ä°ran’a karşı elindeki kilit personeli birer birer skandallarla kaybetti.

Personel konusu Trump’ın başını fazlasıyla aÄŸrıttı ÅŸimdiye kadar. Ulusal Güvenlik Danışmanı Flynn’den sonra Beyaz Saray Özel Kalem Müdürlerini ve Ä°letiÅŸim Direktörlerini, FBI Direktörünü ve irili ufaklı birçok yardımcısını ya istifayla ya da görevden almayla kaybetti. Son Ä°letiÅŸim Direktörü görevde 10 gün bile dayanamadan istifa etmek zorunda kaldı. Başında büyük bir sızıntı belası var. Beyaz Saray’da olan her ÅŸey dışarıya sızıyor. Yanındaki isimler arasında yoÄŸun çatışma var. Birbirleri aleyhinde galiz ifadeler kullanıyorlar. Kısa Beyaz Saray darmadağın. Son çare olarak siyasi konularda deneyimsiz de olsa disiplini ile öne çıkan bir generali, John Kelly’yi özel kalem müdürü yaptı. Kelly’den beklenti bir önceki Özel Kalem Prebius’la anılan sızıntıya son vermesi ve Beyaz Saray’ı toparlaması. Kelly’den beklentiler büyük. Cumhuriyetçi bir kesim Kelly’i Trump’ın ÅŸimdiye kadarki en iyi ataması olarak görüyor. Demokratlar ise Kelly’ye raÄŸmen Trump’ın toparlamasının mümkün olmadığını düşünüyor. Kelly kendisine vaat edilen yetkiye gerçekten de sahip olursa Beyaz Saray’ı biraz toparlayabilir.

Fakat Trump’ı bekleyen üç ana sorun var: Birisi, karşı cephenin fazlaca zemin kazanması. Ä°kincisi, A takımının birbiriyle çatışma derecesinde rekabet içerisinde olması. Üçüncüsü ise bizzat kendi siyasi performansının yetersiz oluÅŸu. Nereden bakarsak bakalım Trump’ı zor günler bekliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.